vihdoin valmis SAUNA

93, kätevässä korissa (ikeasta) voi säilyttää esimerkiksi saunatuoksuja ja hiusnaamiopurkkia

Rakastan saunomista ja mielestäni löylyhuone on yksi kodin tärkeimmistä paikoista. Minä en muuttaisi saunattomaan asuntoon ikinä! (Kylpyammeelliseen ehkä) Meidän saunan fiksaus on tuntunut olevan ikuisuusprojekti. Tai oikeastaan projektin aloittaminen vei vuoden. Ja Tällaiselle hätä-Heikille se on todella piiiiitkä aika, tavallisesti kaikki täytyy tehdä heti eikä huomenna. Saunan perusilme on häirinnyt minua aina muuttaesta päivään, jolloin sauna sai uuden ilmeen, asti. Entisessä saunassa kyllä saunoi, mutta se oli mielestäni liian tavallinen. Rakastan vaaleata puuta, mutta meidän saunamme puu (tervaleppää) taittui liikaa punaiseen (kuva 94). Lisäksi puunvärinen sauna vaatii mielestäni leveät laudelaudat, jotta ilmeestä tulee nykyaikanen. Oi kuinka kauniit olisivatkaan leveät vaaleat haapa- tai kuusilankut saunassa!   Meidän sauna ja sen kiuas ovat aika uusia ja hyvässä kunnossa, joten päätimme olla vaihtamatta niitä. Käytännössä siis saunan ilmettä oli päivitettävä erilaisilla pinnotteilla. Asunnon ostaessa päätinkin, että saunasta tulee keskiväristä tervaleppää vaaleampi.

94

Niin tosiaan jo vuosi sitten ostin valkoista supi -saunavahaa, ja ajattelin maalaavani koko saunan valkoiseksi. Nyt kuitenkin maku on muuttunut, ja tumma sauna houkuttelisi ehkäpä enemmän. Tämä meidän nykyinen saunamme ei ole mikään jättiläinen (mutta ihan tarpeeksi suuri saunomiseen!), joten halusin pitää sen täyden tilantunnun vuoksi vaaleana. Mutta täysvalkoista en saunasta enää halua. Olenkin jo aiemmin kertonut, että nykyään kaikki liian vaalea (ei kuitenkaan missään tapauksessa kaikki valkoinen) on jäänyt, ja tavoittelen sisustuksessa modernin vaalean ja kuluneen vanhan välistä harmoniaa. Halusin saunaan myös tummuutta, joten päätin ostaa lisäksi mustaa vahaa. 


Ensin mietin maalien sekoittamista niin, että saunasta tulisi kokonaan harmaa. Tarkoitus on kuitenkin, että saunan jakkara ja lauteet erottuvat omikse huonekaluikseen, joten päädyin maalaamaan porrasjakkaran mustaksi ja muut lauteet valkoisiksi (kuva 95). Musta irtojakkara on myös käytännöllinen: se ei tummu, sillä alalaude saa eniten vesiroiskeita, ja tulevaisuudessa vesiroiskeiden määrä todennäköisesti vain kasvaa, kun jakkaraa käytetään lapsen pesupuuhissa suihkun alla. Täytyy myöntää, että hetken mietin uuden siromman mustan penkin ostamista (esimerkiksi kodin1:ssä todella kaunis penkki). Lopulta pitäydyin alkuperäisessä suunnitelmassa, jonka mukaan uusi ilme tehdään ainoastaan pinnoitteilla, uusia laudeaineksia tms. hankkimatta.

95

Kerron tässä välissä hieman unelmieni saunasta. Nykyään on ihanan avoimia kylpuhuone- ja saunomistiloja. Kylppärin ja saunan kalusteet ovat kivasti erivärisiä keskenään, mutta kuitenkin yhteensopivia. Kosteiden tilan kalusteet ovat kalustemaisia, talon muuhun sisustukseen sopivia, eivätkä integroitu kylpyhuoneen muuhun kalustukseen ja laitteisiin. Haaveena onkin, että seuraavaassa talossa saunan voisi remontoida kokonaan (tai rakentaa). Tällä hetkellä miellyttäisi erityisesti betonipinnalla (käytännössä todennäköisesti mikrosementti) oleva tummasävyinen sauna (&kylpyhuone) puukiukaineen ja keveine ”eripari” kalusteineen. Lähes kaikki kiiltävä ja ”hieno” on saanut kokovalkoisuuden ohella jäädä taka-alalle maussani. Mutta takaisin todellisuuteen, ja siihen kuinka loin saunaamme ”aitoa” tunnelmaa. Maalasin tarkoituksella seinät vain yhteen kertaan, jotta puu jäi kuultamaan hieman ja tuomaan huoletonta tunnelmaa. Kiinteät lauteet ja selkänojan maalasin taas noin 4 kertaa, jotta ne erottuvat lähes täysvalkoisina huurretuista seinistä (kuva 96).

96

Tänä päivänä saunoihin saa muun muassa radioita, erikoisia valotuksia, lasiseiniä ja kaikkia muitakin hienouksia. Vaikka olenkin himosaunoja (sauna lämpiää lähes joka ilta) en vaadi saunalta paljoa; sen tulee lämmitä tosi kuumaksi, lauteilla pitää mahtua makaamaan ja ikkuna olisi plussaa. Siksi en koskaan sijoittaisi saunaa keskelle asuntoa. J Aina aikasemmin minulla on ollut ikkunallinen sauna, nyt valitettavasti sellaista ei löydy. Muuten en tarvitse erikoisuuksia, saunomiseen liittyy jotain askeettista ja alkuperäistä.

97

Hankin saunaamme valkoiseen seinään passaavan uuden emendon kromisen löylymittarin (kuvassa 98). Messinkinen versio olisi ollut tosi kiva, mutta krominen käy mielestäni paremmin samanvärisen kiukaan kanssa yhteen, näin kiuas ei näytä eri saunaan kuuluvalta. Lopputulokseen olen oikein tyytyväinen; ei välttämättä se unelmieni mökkimäinen sauna. Mutta meille oikein kiva, toimiva ja vaihtelu virkistää!

98

Uutta ilmettä sauna saa myös kiuaskivien päivityksellä. Entiset tavalliset harmaat kivet (kuvassa 100) vaihdoin valkoisiin. Bauhausista löytyivät sopivankokoiset ja -väriset kivet (hinta noin 30 €). Mietin ensin kovasti valkoisien kivien hankkimista. Lähinnä siinä pohditutti, että poistavatko valkoiset kivet tavoittelemaani rosoisuuden ja aitouden ilmettä. Mutta kyllä kivienvaihto ehdottomasti sopi tähän tilaan ja toi tavalliseen kiukaaseen hieman luksusta(kuvat 99 ja 102).

99

100

Kiuaskivistä päästäänkin kivimäiseen seinään. Valkoisien seinien lisäksi halusin yhden struktuuri -seinän. Sen teko ennen panelointia olisi ollut helppoa: seinän olisi esimerkiksi voinut jättää pelkälle laastipinnalle. Mutta meillä oli jo panelointi, joten siihen täytyi keksi päällelaitettavia ratkaisuja. Päädyin käyttämään seinälle tuttua kolibri sandia, jota voi selvityksieni mukaan laittaa palomuuriseinälle saunaan, muttei muille seinille eikä muutenkaan jatkuvasti kosteina oleviin tiloihin. Pinnoitteen alle ja panelien koloja tasoittamaan laitoin märkätilatasoitetta. Seinästä ei tullut ihan tasainen (paneelin saumaurat näkyvät hieman, olisi voinut halutessaan täyttää kokonaan), vaan kivan tiilimäinen (kuvat 101 ja 102).

101

Seinää pinnoittaessa meinasi kyllä mennä hermot, sillä harmaa aine sotki jo valkoiseksi maalattuja seiniä (okei, en suojannut tarpeeksi hyvin) ja muutenkin työskentely tuntui välillä ihan katastrofaaliselta näpertelyltä. Jonkunlainen kehu kait se oli, kun mies tokaisi työnjälkeni nähtyäni minun saavan vastuun seuraavasta asuntorempasta (hänkin näköjään lämmennyt muuttoajatukselle, mutta maltetaan ainakin vuosi:D). Mies kuulemma aikoo vain opettaa rouvalle ei-tuttujen työkalujen käytön. (Pyh ja pah: kriittisimmät työt jätän herralle!) Kiuasseinän rosoinen pinta tuo kivasti lämpöä, ja tykkään kyllä!

102
Vaikka tämä kokonaisuudessaan ehkä viikon kuivumisineen kestänyt projekti (olisi mennyt nopeammin ilman reissua ja opinnäytetyökiireitä) tuntui jatkuvan ikuisuuden ja välillä meni hermot, syntyi uusi löylyhuone oikeastaan aika kivuttomasti. Saunan sävy on nyt optimaalinen ottaen huomioon siellä olevan led -valaistuksen. Minulla on tapana saunoa ainoastaan saunan kohdevalojen hehkussa. Puunvärisessä löylyhuoneessa kyseisellä valaistuksella oli hieman liian pimeä saunoa. Nyt saan vaaleaan saunaan ilman kylppärin valaistusta ihanan hämyisen tunnelman. Ja esimerkiksi lapsen kanssa valot päällä saunoessa, sauna on tilaihme-kylpyhuoneen kanssa harmonisen vaaleana jopa hieman kylpylämäinen (kylppärin laatat valkoharmaat). Nyt testilöylyilemään!
Tunnelmallisia saunahetkiä 🙂
Mainokset

2 thoughts on “vihdoin valmis SAUNA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s