Karhunpoika sairastaa

Kun kymmenkuukautinen lapsi sairastaa koko perhe on vähän helisemässä, ainakin meillä. Tunteet vaihtelevat valtavista empatiaryöpyistä pikkupotilasta kohtaan valvottujen öiden aiheuttamiin kiukunpuuskiin. Tänä keväänä meillä on sairasteltu kohtuullisen paljon, mutta onneksi pahimmilta taudeilta on vältytty. Tuntuu että kaikki ympärillä olevat lapsiperheet ovat sairastelleet kovasti keväällä. Syksy meni helpommin ainakin meille tuon asian suhteen. En koe itse hyödylliseksi vältellä hysteerisenä flunssaisia kyläpaikkoja tms. Toki ärhäkkiin kuume- ja oksennustautikyliin en lasta vie eikä ole tullut mielenikään ”hakea lapselle vesirokko” jostakin. Liika hyysäily ei sovi meidän perheelle, sillä bakteerit kohtaavat lapsen päivähoidossa tai viimestään kouluaikana.  Kuumetta ja huonovointisuutta ei saa taikomalla pois, mutta itse ainakin haluan helpottaa lapsen oloa kaiken keinoin, mihin löytyy nykyaikana paljon erilaisia konsteja.

278

Kokosinkin nyt sairaspäivien ratoksi listan jutuista (ihan aakkosjärjestyksessä :D), joista on ollut meille oikeasti apua sairastelevan lapsen kanssa. En halua analysoida lapsemme sairastumisia erityisen tarkasti yksityisyyden suojaamiseksi, ja nämä jutut ovat aika yleismaailmallisia. Sen voin sanoa, että ärhäkimmiltä taudeilta on vältytty eivätkä antibiootit ole olleet suurkulutuksessa meillä. Vaikka olin itse hoitanut runsaasti lapsia ennen omaa nyyttiä, kuitenkaan arkitietoa sairastamisesta ei ollut hirveästi, sillä harvoin sairas lapsi on hoidossa. Onneksi yhteydenpito läheisiin on helppoa eri välineillä. Vauvan ensimmäisien elinkuukausien aikana tuli usein viestiteltyä läheisimmille. Muun muassa se, että millon viedä lapsi lääkäriin askarrutti mieltä (onneksi lähipiirissä runsaasti tuoreen ammattitaidon omaavia terveydenhoitoalanammattilaisia). Nykyään luotamme miehen kanssa jo omaan arvostelukykyymme pääsääntöisesti.

Asenne:. Vanhempien täytyy vain hyväksyä, että pikkuiset sairastaa ja silloin mennään entistä enemmän vauvan ehdoilla. Risaiset yöunet voivat väsyttää töissä, ja päivällä kannattaa mahdollisuuksien mukaan levätä. Töistä poissaoleminen on joskus vain välttämätöntä kun lapsi sairastaa ja sitä ei tarvitse hävetä. Jokainen pikkulapsen vanhempi ainakin ymmärtää tilanteen. Peräänkuulutan isien osallistumista myös (kokemukseni mukaan äiti usein pois töistä lapsen sairastuessa).

Harkitut ruoat: Syötän sairaalle lapselle hienojakoista ja tuttua ruokaa. Uusia makuja ei kannata erilaisten reaktioiden takia sairaana alkaa kokeilemaan. Meillä sormiruokailu jää myös flunssaillessa, sillä lapsen kakomisrefleksi on sairastaessa huomattavasti tavallista herkempi. (Onnea on puuvillamatto olohuoneessa, joka mahtuu tavalliseen pesukonerumpuun ;).

häntä hellikäämme… Sairaan lapsen kanssa tärkeää on hellä ja ymmärtäväinen ote hoitamisessa. Lapsi tarvitsee pajon syliä ja hyssytystä (s.kirjainta on tullut treenailtua!). Pehmeät unilelut ovat myös kovassa käytössä tässä perheessä. Kehtolauluja tulee laulettua puolikuntoiselle pikkuiselle huomattavasti useammin kuin tavallisesti. Lukeminen on erityisen voimauttavaa sairaalle lapselle. Pakko lisätä tähän että usein lapsen sairastaessa jompikumpi vanhempi on kotona itsekin sairaana. Sairaana sairaan hoitaminen on rankkaa, mutta silloin ainakin tietää kuinka huono pikkupotilaan olo on ja voi sen mukaan häntä hoivata. 

Ilmankostutin: Ilmankostutin kostuttaa ilmaa. Vauvan on helpompi hengittää, eikä kuiva ilma yskitä. Sisustukseenkin sopiva linjakas Ströme -kostutin löytyi verkkokaupasta (279, tuoteselosteesta poiketen pitää kyllä ääntä, mikä ei meitä haittaa).

279

Keitetty vesi ja vanulaput: Pyyhimme vauvan vuotavia silmiä vanulapuilla, jotka on kastettu keitettyyn veteen. Ulkonurkasta sisänurkkaan ja päälle kuivaus ;).

Apteekista hankittu limaimu/niistäjä on ollut todella hyödyllinen ja tehokas etenkin ihan pikkuvauva-aikana. Pikkuniistäjä on kokemukseni mukaan tehoton ja näin turha. Eipä vauvamme osaa toki vieläkään niistää, mutta nykyään tuo puuha on sen verran vastenmielistä, että niistot jää vähiin. Hyvä apu niistäjän ohella ovat ennen imemistä nenään sujautettavat suolatipat, apteekista myöskin. Lisäksi meillä on ollut käytössä  apteekista ihan käsikauppatavaranakin saatava Nasolin -nenäsumute (lääkäri kirjoittanut aina reseptille), joka on ollut tehokas apu öihin. Nenäsumutteen pitkäaikaista käyttöä olemme välttäneet, sillä silloin vauvan on vaikea hengittää ilman sitä. 
Luumusose: Usein sairastaessa pikkuisen ruoansulatuselimistö toimii tavallista heikommin. Sen toimintaa voi helpottaa esimerkiksi luumu- tai ruusunmarjasoseella. Banaania vältetään sairastaessa, sillä se koettaa vatsaa (toki yksilöllistä: jossakin flunssassa voi ruoansulatuselimistö toimia päinvastoin).

Nessut ja vaseliini: Pikkunenä ärtyisi liikaa vessapaperilla niistämisestä, joten on syytä käyttää pehmeitä nenäliinoja. Vauvan nenänalustaa tulee rasvaisltua myös vaseliinilla.

Pronaxen: Lääkärin reseptillä saatava pronaxen on pitkävaikutteinen ja tehokas särkylääke. Ennen pronaxenia käytimme pamolia, mutta tämä on huomattavasti parempi särkylääke, sillä vaikutusaika on niin pitkä. Vakuutus muuten korvaa osan resepetilääkkeiden hinnasta.

Rutiinit: Tietyt rutiinit on hyvä pitää sairastaessakin. Meillä esimerkiksi vauvan hampaat pestään yhtälailla sairastaessa ja jos kuume ei ole korkea kylvetämme lapsen. Näin olo pysyy freesinä sairaanakin. Tietäähän jokainen omasta kokemuksesta sen tunteen, kun muutaman päivän rypemisen jälkeen pääsee suihkuun. Tärkeää toki on, ettei lapsi  kylmety flunssaisena kylvettäessä.

280
Sosiaalisten tilanteiden miettiminen: Meidän vauveli ainakin väsyy kovasti vieraillessa, sillä hän seuraa touhuja niin tiitterästi. Sairasta lasta ei kannata ekstrarasittaa erilaisilla aktiviteeteilla.
Uni: …uni paras lääke on… Uni auttaa toipumaan. Harmittavaa on, että tukkoinen nenä aiheuttaa lapselle usein katkonaisen yöunen. Sängynpäätyä on syytä nostaa flunssaiselta lapselta ylemmäs. Itse laitan lapsen tällaisilla plussakeleillä ulos nukkumaan päiväunet flunssasta huolimatta. Sillä sisällä nukutut päikkärit on meillä aina lyhyemmät, ja näin huonontavat yleisoloa. Ulkona nukkumisessa sairaana kaiken a ja o on sopiva lämpötila. Ei saa olla liian kuuma eikä myöskään kylmä.

281

Vauvavakuutus: On ollut tarpeellinen. Vaikka lapsellamme ei ole ollut kovia sairauksia, on mukava että pikku risauksestakin voi viedä  lääkäriin. Asiantuntija (tarvittaessa esim. korvalääkäri) on yhden napinpainalluksen päässä. Olemme käyttäneet lasta lääkärin luona useamman kerran yksityisellä, ja palvelu on ollut hyvää & nopeaa. Otimme vakuutuksen jo raskausaikana.

Vesipullo sängyn vieressä. Meillä on tapana antaa yölläkin vauvan yskiessä keitettyä vettä. Näin kurkkukipu hellittää. Vauva tarvitsee myös päivälläkin ekstra-annoksen nestettä sairastaessa.

282, Ikealta ostettu pikkuhiiri -pehmolelu on tällä hetkellä kovassa suosioissa.
 Paremmalla voinnilla se roikkuu tavallisesti hännästänsä lapsen suusta :D,
sairaana pehmeä turkki lohduttaa poskea vasten.

Olipas aika friikki postaus. Tätä se parin päivän kotonaolo teettää :P.
Toivottavasti nämä kevätflunssat olisivat tässä.
 Mukavaa loppuviikkoa kaikille!
Mainokset

2 thoughts on “Karhunpoika sairastaa

  1. Ihana pikkupotilas<3 Toivottavasti olo on jo parempi. Meillä on vältytty sairasteluilta muutamaa kuumepäivää lukuunottamatta. (Koputin puuta, kop kop!) Muutenkin tosi vähän muutkaan lapset on sairastelleet. Korvatulehduksia esim kahdella vanhimmalla ollut ehkä kolme yhteensä ja nuorimmalla ei ollenkaan. Meidän ehdoton must-tuote on suolaliuostipat. Pienimmällä oli varsinkin alkuaikoina nenä tukossa koko ajan. Taisi olla maidon aiheuttamaa karstaa tms. Nykyäänkin käytössä paljon, samoin kuin se pikkuniistäjä, jonka itse olen kokenut tehokkaaksi. Siisti ilmankostutin! Meillä ei olekaan koko vekotinta.

    Tykkää

  2. Hyvä että olette säästyneet sairastelukierteeltä! Ja se on kyllä huipppu, jos nuorimmalla ei korvatulehduksia ollenkaan, ne niin tympeitä. Juu suolaliuostipat on hyviä, mun tekstissä tais lukea suolatipat 😉 ja kyllä niistä pikkuniistäjistä on varmasti jollekin apua, kun kerta myynnissä ovat, meillä ei toiminut 🙂 Ja kiitos, olo kait pikkuhiljaa parempaan päin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s